Project

Confluence

    India,

    2017

About

News

Contact

The Confluence

 

Museum Footprint

Taking care of the densely wooded site, the ground cover is kept confined to only service cores. The program started with a bare long cuboidal structure measuring 25mx200mx25m that rose off the ground in a way representing the disciplined life that the soldiers live in.

Following the profile of existing trees on site, the entire mass is sliced creating interesting volumes of spaces and levels to display the exhibits.

Later, the upper mass was rotated horizontally along a pivot that was placed at a distance of 1/3 times the length of the building and the lower mass is immersed within the earth. The scale of the building is purposely made humongous so that whoever stands in front of it enjoys the feeling of awe and respect. Here again, we have subtly tried to show the magnificence of these soldiers through the grandeur in our masses.

 

 

Nature inside the Museum

Responding to the ratio of each inhabitant to the sparse public spaces in the current urban scenario. The Confluence proposes to create an almost equal amount of complimentary public-free spaces for the visitors by using the space under the inverted section for the museum building. Width of each bay is kept maximum to 7m providing each served area natural light and ventilation as per requirement.

 

 

Man at experience.

The journey begins at the ground level from where the visitor enters in to the basement to see exhibits from the pre-independence era. The lower space also has a reflecting pool in the middle that directs the visitor towards the vertical circulation space and reflects the wall of exhibits and the sky connecting the ones that are unbound. Here, water is also a reflection of life and sacrifices of the soldiers. There is a direct connection to the proposed War Memorial at this Underground level.

After the underground floor, cylindrical pivot core takes one to remaining part of the museum above the ground.

Galleries take a regular pause at multilevel floating verandas opening to sky and trees. Direct East and West surfaces are covered by dead walls whereas the central open bay acts as a suspended courtyard in the air.

The top cover is a north light roof, providing exhibits with the diffused required day light. Simultaneously the museum will take one on a journey of Indian war.

 

Proposed intervention celebrates the meeting of the Museum, Nature and the Man at a single point.