Project

Bombay1104

    Mumbai

    2017

Contact

 

The Apartment is located on the higher floors of a multi-storey building in the suburbs of Mumbai. The apartment layout did not make proper use of footprint area and massive structural elements were identified as few of the major challenges for the refurbishment. The 680 sq.ft house is used by an IT engineer women who lives with her mother.

We proposed to remodel the Living room, Dining area and kitchen completely and toilets and bedrooms were redesigned in the existing RCC shell satisfying all the users’ new requirements.

The material palette is mainly borrowed from the city’s architecture heritage. Handmade encaustic cement tiles following a pattern of one of the old Bombay bungalows has been used for kitchen and mothers bedroom flooring. The same tile go for dado as well minimizing the number of textures used. Smoked Oak has been used throughout the living space and master bedroom for flooring, and joinery and exclusively crafted furniture are all made in Burma teak wood. The primary material for the common bathroom is yellow Jaisalmer marble laid in smaller hexagons for a retro style pattern similarly white marble is used in the master bathroom. The central passage is given a shade from the regional soil colour (geru - local name), the volume has a smaller height which helps in hiding the structural brackets and carry the loft storage.  Niche is formed above the washing-machine which is accessible from inside the common bathroom. Modular kitchen is in all white. One of the kitchen modules is left blank to create a space to sit and use the same running counter for cooking preparation in front of a wooden louvered window. All the furniture pieces are mostly custom designed to best fit each space and the utility.

Table2/4 is designed to subtly fit in any compact space having not much to draw attention to.  It is fabricated in solid teak wood, oiled finish. The table stands on a basic principle of the framed structure where 4 legs support 2 smaller beams carrying top boards. Legs are quadrant in shape tapering from top to bottom, larger volume on top provide sufficient strength and surface area to hold main beams and the narrowed base adds to the ease of cross foot movements near the corners. The exposed top surface of the leg offer desired rounded corners in a plan. Single Wooden block (80mm x80mmx730mm) is sliced diagonally in 3d to form two legs saving around half of the wood quantity.

Wireframe/Solid door: Wireframe -Noun: A skeletal three-dimensional model in which only lines and vertices are represented. (Computing )

The client required a grilled door in addition to the main door to be used as a ventilator for the day use when the main door remains entirely or partly open, and for some extra security during the night. On their request to creating something interesting at the entrance, we came up with the idea of Wireframe/Solid door.

The main door of the house is solid flush door made from 150mm wide teak wood planks placed vertically. In order to have a monolithic door, a sculptural handle is carved out from one of the deeper vertical planks only. The handle follows freehand drawn curves which were digitalized for further detailing.

Sharing the same door frame and jamb, 450 mm away from the main door is its mirror image serving as a ventilator or a security door.

Wireframe Door is a double layered steel mesh drawn in 6mm steel bars inspired by 3d wireframe of the main Solid Door.

The mesh towards the handle is abstracted to draw some beautifully proportioned curves in the elevation converging to form the handle and resemble the mass of the wooden handle in form. A team of highly skilled local fabricators manually crafted each curved and straight line bars following the to-scale drawings and assembled them all manually.

 

Apartment interiors, Private Commission