Project

Der Nachthimmel, Bauhaus Museum

    Dessau, Germany

    2015

Contact

Should museums be mute canvases?

Should they themselves be performances?

Or should they aid the art they house to do so?

The beginnings of our design lay in these questions. We wanted to create a design that dissolves into its surroundings; an edgeless, ethereal entity that is a homogeneous part of the existing urban context of the park. A design that treads lightly on the earth that it is placed on and respects its surroundings as well as the art it houses. And all of this it does while maintaining its unique identity.

 

A certain darkness is required to see the stars.

We conceived our exhibition spaces as the night sky, where the true radiance of the stars is expressed and enjoyed; a canvas whose beauty lies in portraying the painted subject and also being considered for its own merit.

 

The Museum and the Bauhaus Principle.

• Our design celebrates the journey of openness to enclosed spaces and encourages public engagement. As you head towards the museum, one gets to first experience the pulsating life of the park, enhanced now with a café and some retail therapy.

• The museum comprises of a single mass of a gallery on the first floor, restricting all the other served areas at a lower level for easy public movement.

• Layers of black metal mesh screens reduce the structure’s transparency towards the centre, creating a black background for the exhibition spaces which we call ‘The night sky’

• The forms of every element and space in the building are derived purely from their function. The design thus follows modernism in its true sense.

• Sustainable architecture is more than a landmark in our design. It is a place which encourages visitors and the community to meet in art and design - modern design.

• The facade of the building is conceived as multiple screens which form protective layers and which intensify depending on the hierarchy of spaces

• The museum roof slopes down following a double storeyed gallery.

• Linear screens follow the form of the trees foliage of the existing trees on site as a direct response to site context instead of cutting them down. This also gives the museum a dynamic sculptural form.

• All exhibition spaces (including temporary and permanent exhibitions) are single common uninterrupted spaces, making them flexible to adapt to desired exhibition requirements and themes.

• The roof of the exhibition area extends and covers the strip of internal circulation also.

 

Museum, Competition Entry